För de bästa resultaten

Har du någonsin undrat varför olika idrottsmän och kvinnor ser ut som de gör? Hur kommer det sig att löpare är magra och att kulstötare är stora och lite stabbiga? Finns det en anledning till varför cyklister är smala medan simmare är mer muskulösa?

Vi tar ofta för givet att våra kroppar formar sig efter de övningar och ansträngningar som de utsätts för, men det är inte alltid lika självklart att förstå hur det faktiskt fungerar. Medan individen själv medvetet vill uppnå ett visst mål, till exempel styrka så att man som boxare kan få in en spikrak knockout eller vighet så att man som dansare kan gå ner i spagat, är det inte alla som inser att kroppen själv gör vissa val. Det handlar framförallt om överlevnad!

Om man själv tränar och skulle vilja uppnå vissa specifika resultat kan det vara bra att se över hur man väljer att gå till väga, och då är det extra viktigt att förstå hur den mänskliga kroppen reagerar i olika situationer. Att göra en hälsokontroll på minutkliniken är ett bra sätt att se hur det står till med saker som hjärta och lungor innan man börjar ge järnet och man kan få bra tips och råd om hur man bäst tar hand om sig själv. Kroppen är som en stor dator eller fabrik, och allt hänger ihop på ett eller ett annat sätt.

Vad händer när man tränar?

Alla tränare och läkare varnar för att man aldrig ska träna samma muskelgrupp två dagar i rad, men vad beror det egentligen på? Är det så enkelt som att muskeln helt enkelt blir trött eller beror det på något annat? Läser man på om muskler och senor upptäcker man snabbt något som kanske kan vara lite förvånande. Lyfter man en tung vikt upprepade gånger uppstår det små bristningar inne i musklernas fibrer och kapillärer. När man så vilar reparerar de sig själva och ser till att göra sig extra starka utifall de utsätts för samma ansträngning inom en snar framtid. Det är då som muskeln blir starkare och lite större. Om man inte vilar hinner läkningsprocessen inte med, och man går omkring med brustna muskler, enkelt uttryckt, och det är därför vilan är så viktig.

På liknande sätt ser kroppen all form av konditionsträning som en slags stressituation som har med flykt att göra. För att man ska komma undan så fort som möjligt börjar kroppen bränna de näringsämnen man har i musklerna, vilket också gör att man blir fysiskt lättare. För att motverka det bör man

kombinera styrka och kondition så att man inte förlorar muskelmassa. En bra kost är extremt viktig för att man sedan ska orka fortsätta, liksom att förbättra styrka och uthållighet.

 
 

More Posts in Okategoriserade

 
 

Share this Post 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *