Att springa intervaller

Ett av de säkraste korten att använda för att snabbt förbättra sin kondition, är intervallträning. Genom intervallträning kan vi skjuta fram gränsen för hur snabbt och hårt vi kan springa och träna. Att lägga upp ett intervallpass, kan göras på väldigt många sätt. Gemensamt brukar vara att man arbetar med vila och att springa relativt hårt. Här nedan följer några variationer.

Förberedelse innan tuffare träning

Innan man ger sig i kast med tuffare träning, dit intervallträning ofta räknas, är det bra att veta att man klarar av träningen. Man måste ha bra allmän hälsa och gärna sysslat med löpträning ett tag. Har man problem med sina fötter eller knän, kan man exempelvis söka hjälp för att få ett bättre löpsteg, eller undersöka om man lider av någon annan skada via exempelvis Artros.org och därefter få rätt behandling. Känner man att man klarar löpning i lite tuffare tempo, är det dags att börja lägga in intervaller i sin träning.

Korta intervaller

De korta intervallerna kan med fördel utföras på en löparbana. Vanligen använder man sig då av distanserna 200 meter till 800 meter. Ett fullt varv är 400 meter, vilket gör det lätt att anpassa farten. En enkelt upplägg är att springa ett varv i hårt tempo och jogga ett varv i lugnare fart. Detta upprepar man tio -tolv gånger. Vill man ha ännu . mer fart i passet kan man göra motsvarande upplägg, fast 200 meter.

Längre intervaller

Längre intervaller är ypperliga för att bygga upp löpstyrkan och förmågan att stå emot mjölksyra. Intervallerna kan utföras som så kallade tusingar. Man springer alltså en kilometer i en ansträngande hastighet följt av ståvila eller lätt jogg ett par minuter. Dessa tusingar kan vara ungefär sex till det totala antalet. Andra längre intervaller kan vara två kilometer i hårt tempo följt av en kilometer i lätt tempo, och upprepa detta tre till fyra omgångar.

 
 

More Posts in Okategoriserade

 
 

Share this Post 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *