Återhämtning efter träning

För att få ett bra resultat med sin träning, och undvika att kroppen bryts ned istället för att byggas upp och bli starkare och snabbare, är det minst lika viktigt att kroppen får återhämta sig som det är att träna. Särskilt om man tränar hårt, till exempel genom intensiva löppass eller tunga viktlyftspass, måste man ge kroppen minst ett par dagar på sig att återhämta sig fullt innan man ger sig på ett liknande pass igen. Annars kan träningen snarare ha negativ effekt.

Ett sätt att påskynda återhämtningen och samtidigt se till att kroppen får allt det den behöver för att tillgodogöra sig träningen är äta energirik mat för att fylla på kroppens lager av kolhydrater. Att äta kolhydrater relativt snart efter physiotherapy-567021_640ett träningspass stoppar kroppens nedbrytningsprocess, eftersom man ger den snabba energier att använda till förbränningen. Nästa steg är att ge kroppen protein. Detta gör att man inte bara stoppar nedbrytningen, utan också ger kroppen det den behöver för att börja bygga upp musklerna. Detta intag bör man göra inom en timme efter träningspasset. Det är lagom att till exempel dricka drygt två deciliter fil (om man bara ska äta mellanmål) eller 80 gram kött (om man ska äta mat) för att täcka behovet av protein.

En annan viktig del av återhämtningen är naturligtvis sömn. Sömnen är kroppens naturliga återhämtningsperiod, som behövs även om man inte tränar. Därför är det lätt att föreställa sig att sömnen blir än viktigare för återhämtningen när man tränar. För att få så god sömn som möjligt är det viktigt att ha en säng som passar ens sovställning. På Sleepo.se finns ett stort utbud av sängar, så att du kan hitta en som passar just dig och få ut det mesta av din återhämtning.

Om man har möjlighet är en massage efter träningen (inom tre timmar efter passet) också ett utmärkt sätt att påskynda återhämtningen, särskilt om man har styrketränat. Enligt en australiensisk studie kan massage efter träning på detta sätt minska smärtor och ömhet i musklerna med 30 procent. Både musklerna och lederna var även mindre svullna, något som också det tydde på att massagen hjälpte musklernas återhämtning.

 
 

More Posts in Allt om träning

 
 

Share this Post 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *