Pilates

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretchning och yoga. Det är en träningsform som kan vara fysiskt krävande om den utförs på rätt sätt. Pilatesrörelser utförs långsamt och kontrollerat. Det är en träningsform som stärker ens tankekraft och fokus. Var övning medför att flera muskelgrupper tränas samtidigt. Pilates ingår ofta för dansares träning då övningarna stärker ens bålstabilitet och balans.

Pilates 6 principer
pilates-2I boken ”The Pilates Method of Physical and Mental Conditioning” från 1980, fastslog författarna Philip Friedman and Gail Eisendet som kommit att bli Pilates 6 principer.

  1. Koncentration: Den som utför Pilatesövningar behöver vara fokuserad på det den gör hela tiden. Inom Pilates är det mer viktigt att vara koncentrerad på hur rörelsen görs än att utföra övningen. Hela kroppen ska vara delaktig i att göra mjuka rörelser.
  2. Kontroll: Alla övningar ska göras med muskelkontroll.
  3. Centrering: Den som praktiserar Pilates utgår från sitt center i kroppen. Här avses en grupp av muskler vilka inkluderar buken, nedre och övre ryggen, höft och bäcken, sätesmuskulaturen och de inre lårmusklerna – kroppens powerhouse..
  4. Flöde eller effektivitet i rörelserna. Alla rörelser i Pilates utgår från kroppens powerhouse och flödar kontrollerat ut mot armar och ben.
  5. Precision: Att utföra en rörelse på ett precist och exakt sätt är bättre än att göra den på ett halvdant sätt.
  6. Andningen: Andningen är central. Andas in genom att dra in luften genom näsan med stängd mun. Blås ut genom en liten mun, så att det uppstår lite motstånd i utandningen. Syresättning av blodet och att föra det syresatta blodet till varje del av kroppen är centralt i Pilates.

En del refererar dock endast till Pilates 5 principer.

Upphovsmannen
Pilates som träningsform skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates. Då kallade han den The Art of Contrology. Något man lätt kan förstå då träningen fokuserar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna i de för Pilates specifika övningarna. Övningar som korrekt utförda stärker kroppen för livet.

 
 

More Posts in Allt om träning

 
 

Share this Post 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *