Träning

Svensken tillhör de som tränar mest i Europa. De som tränar gör det för att se bra ut och för hälsans skull, eller för att bli bättre på en idrott man praktiserar.

I dagens samhälle har många ett stillasittande jobb varför det är viktigt att röra på sig för att behålla muskelstyrka, bentäthet och hälsa. Ett litet tips är att resa sig upp och röra sig minst en gång i timmen. Då får de större muskelgrupperna i lår och säte igång blodcirkulationen för en kort stund och det hjälper. Fast för att må bra är det som sagt bra med fysisk aktivitet, som exempelvis en 30 minuters rask promenad dagligen. Till fördelarna hör att man får upp puls och andning vilket leder till bättre blodcirkulation och syresättning av kroppen. För det fall man kombinerar det hela med styrketräning, desto bättre. Alla, inte bara de som tränar, behöver dessutom äta hälsosamt. Inspiration till allt från näringsriktiga, hälsosamma och goda maträtter finner man på matklubben.se.

Rekommendationer
traning-2Barn och ungdomar har i regel gymnastik på schemat i skolan. Vuxna har det inte varför de rekommenderas att vara fysiskt aktiva under minimum 150 minuter i veckan och då avses måttlig intensitet som under en rask promenad. Ökas intensiteten kan tiden reduceras till omkring 75 minuter per vecka. Träningen eller aktiviteten bör fördelas över flera av veckans dagar. Ett pass rekommenderas att utföras under minst 10 minuter. Fast en rask aktivitet under en minut som utförs 10 gånger om dagen är att föredra framför noll aktivitet.

 

Hälsovinster med fysisk aktivitet
Genom att vara fysiskt aktiv reduceras risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar som högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Även risken för att utveckla metabola sjukdomar som diabetes 2, metabola syndromet och fetma minskas. Vidare ökar bentätheten vilket gör att man eventuellt kan förebygga höftfrakturer och andra benbrott fast även psykisk ohälsa kan motas i tid.

Träningsmyter
Det finns många myter då det handlar om träning. Under ett kort intensivt pass gör man av med lite energi jämfört med ett längre och långsammare pass. Fast man bränner mer energi efteråt. Därför spelar det ingen roll om man tränar långsammare och längre än kort och intensivt för den mängd energi man gör av med under ett pass.

Inte heller spelar det någon roll om man stretchar före eller efter ett pass. Ingen långvarig effekt tycks kvarstå efter stretchövningar gjorts och de verkar inte ha någon effekt vad gäller att motverka träningsvärk. Den som tränar för hälsa och bättre motion behöver inte heller tänka på att äta något speciellt före eller efter träning. Det gäller enbart elitidrottare. Skönt att veta att det räcker med näringsriktig kost.

 
 

More Posts in Allt om träning

 
 

Share this Post 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *