Sömn och träning är båda aktiviteter som är mycket viktiga för kroppen. Sömn och träning samverkar på olika sätt: dels ger sömn dig bättre återhämtning efter träningen, dels hjälper träningen dig att sova bättre. Även om det finns knep som hjälper dig att somna, så är det svårt att få till lika djup och härlig sömn som den efter ett träningspass. Det är också väldigt svårt att få en hårt tränande kropp att återhämta sig utan ordentlig sömn. Det finns dock några saker man bör tänka på för att få ut både optimal återhämtning och optimal sömn. Vi kommer att gå in lite djupare i det i texten som följer. Läs vidare om du är intresserad av hur både sömn och träning kan hjälpa dig.
Såhär samverkar träning och sömn
Under sömnen händer mycket i din kropp. De muskelfibrer som du slitit av under ditt träningspass reparerar sig själva extra effektiv när du sover. För att göra dessa reparationer använder kroppen fett som material vilket gör att du får högre förbränning, även när du sover. Även dina cellers uppbyggnad ökar och nedbrytningen av dem minskar under sömnen. Har du tränat hårt? Kanske har du lyft mer än om du skulle ha jobbat på flyttfirma göteborg? Då är sömn extra viktigt. Sömn är även avgörande för att du ska kunna träna så hårt du vill även nästkommande pass. Om kroppen inte är utvilad kan den inte prestera optimalt. Om du istället är en person som har svårt att få till nattsömnen, då är träning något som kan hjälpa dig med just det. Visste du att motionerande människor i undersökningar rapporterar att de sover mycket bättre än de som inte motionerar? Detta kan bero på att man gör av med mer energi när man tränar. En annan orsak är att stresshormonerna minskar av träning. Det gör att du blir lugnare, mer avslappnad och sover bättre.
Tips för balans mellan träning och sömn
För att du ska få ut det bästa av både din träning och din sömn finns det några saker du bör tänka på. För att din träning ska få effekt på sömnen är det viktigt att du tränar regelbundet. Allra effektivast är högintensiv träning, men en promenad kan också ge god effekt. Se till att träna i dagsljus när du har möjlighet, detta främjar sömnen och du får en dos D-vitamin på köpet. Se också till att avsluta träning minst två timmar innan du ska gå och lägga dig, risken är annars att din kropp är allt för mycket uppe i varv för sömn. En extra bonus är att välja träningsformer som gör att både kroppen och hjärnan engageras. Dans är en bra sådan träningsform där hjärnan får tänka på koreografin och kroppen får röra sig. Undersökningar visar att man sover som allra bäst när både kropp och hjärna varit ordentligt aktiva. Många stressar upp sig för att de inte sover minst åtta timmar per natt, något som motsägelsefullt också kan göra det svårt att somna. Forskning som kommit på senare år visar dock att åtta timmars sömn inte är nödvändigt för alla. Därför gör du bäst i att träna och sedan lite på att kroppen ser till att den får den sömn den behöver.